24 Nisan 2014 Perşembe

SONER YALÇIN'IN SÖZCÜ'DE ÇIKAN "ULUSALCILAR DEVRİMCİ Mİ, FAŞİST Mİ?" BAŞLIKLI YAZISINA ELEŞTİRİ



Facebook’ta paylaşılan ve bu paylaşım karşısında bir şeyler söyleme gereksinimi duyduğum bir konu hakkında kısa da olsa ben de  aşağıdaki yazıyı yazıp paylaşmıştım.
Daha sonra paylaştığım yazım nasıl olduysa zaman tünelimden kayboldu.  Facebook’un içerik araştırmasından bulup çıkardığım bu yazıyı blogumda da yayınlamayı uygun buldum.
Dolayısıyla aşağıda okuyacağınız yazı, Soner Yalçın’ın Sözcü Gazetesinde 10 Nisan 2014 tarihinde çıkan "Ulusalcılar Devrimci mi, Faşist mi?" yazısına bir eleştiridir.

***
Tam da sapla samanın karıştırıldığı, kafaları karıştıran bir yazı olmuş. Marks'ın dediği "ulusalcılık" feodaliteye karşı burjuva devriminin bir argümanı ve doğru bir tespit iken; yazı, bugün CHP içindeki ulusalcı akımın ileri sürdüğü "yanlış" görüşlere, yanlış bir perspektiften bakarak destek çıkıyor. Irkçılığı, kapalı da olsa "Ulusalcılık" adına şirin göstermeye çalışıyor.
Hiç beğenmedim. Sosyal demokrasilerde "Ulusalcılık", Türklerin olduğu kadar, ülkede yaşayan tüm etnik, dinsel diğer vatandaşların da her türlü hak, özgürlük ve çıkarlarının korunup gözetilmesidir.
Burjuva devriminin bile tam anlamıyla gerçekleşmediği ülkemizde Marks'ın tarif ettiği ulusalcığı da ne yazık ki CHP yerine yeni palazlanan Anadolu burjuva sınıfının savunması düşündürücüdür. Bu nedenle CHP "bu türden" ulusalcılardan hızla kurtulmalıdır.
CHP çağdaş bir sosyal demokrat parti olmalıdır. Bu gün partide bu irade vardır. Ancak bu yolda yol almaya, CHP içindeki bu akım engel olmakta, parti politikaları oluşturulurken ulusalcı tabandan "oy kaybı" düşüncesi etkili olmaktadır.
Solcu gelenekten gelen CHP'li arkadaşlarımın da bu soruna eğilmelerini ve partiyi gerçek bir sosyal demokrat yolda yol alması için çaba sarf etmelerini umuyor ve bekliyorum.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

MESERRET MART 2021

     Bu sayıda Özay Gönlüm'ün bilinmeyen yönleriyle yaşam öyküsünü ve kendisiyle özdeşleşmiş Umman Nine'nin mektuplarından birini ok...